bannerki

środa, 7 grudnia 2016

Zapiekanka puree z szynką i jajkiem


Przepyszna zapiekanka na każdą porę dnia. Jak jajko to koniecznie remulada duńska Folwark.

Składniki:
30 dkg ziemniaków
2 łyżeczki soli
30 g masła
1 łyżka śmietany
30 g startego parmezanu
1 jajko
1 łyżka oleju
10 dkg szynki pokrojonej w drobną kostkę
½ małej cebuli
szczypiorek do dekoracji
remulada duńska Folwark

Wykonanie:

Ziemniaki ugotować, przełożyć do miski, dodać masło, śmietanę i połowę parmezanu. Całość wyrobić na gładka masę (puree). Na patelni rozgrzać olej. Dodać posiekaną cebulę i szynkę. Przesmażyć 10 min. Zawartość patelni przełożyć do miski z puree i dokładnie wymieszać.

Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Masę przełożyć do naczynia żaroodpornego. Całość posypać resztą sera a na wierzchu wbić jajko. Piec 20 min.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz