bannerki

poniedziałek, 19 grudnia 2016

Szynka z musem jajecznym



Niestandardowy pomysł na tradycyjną galaretę. Jak jajka to koniecznie remulada duńska Folwark.

Składniki
2 nogi wieprzowe
ćwiartka z kurczaka
golonka ok 1 kg
pęczek włoszczyzny
2 listki laurowe
6 ziarenek ziela angielskiego
6 ząbków czosnku
sól, pieprz
kilka dużych plastrów szynki gotowanej
4 jajka
szczypiorek
remulada duńska Folwark

Wykonanie:

Mięso dokładnie umyć, włożyć do garnka i zalać zimną wodą (całe mięso musi być przykryte), dodać umytą i obraną włoszczyznę, listki, ziele angielskie i zagotować. Zebrać szumowiny, zmniejszyć ogień i przykryć pokrywką. Po ok godzinie wyjąć z wywaru wszystkie warzywa a całość dalej gotować pod przykryciem co najmniej 2-3 h. (mięso musi odchodzić od kości). Wywar przecedzić, dodać posiekany czosnek utarty z solą i jeszcze chwilę pogotować. Doprawić do smaku.

Jajka ugotować na twardo, ostudzić, pokroić w kostkę, wymieszać z posiekanym szczypiorkiem i doprawić remuladą duńską Folwark. Całość w razie potrzeby doprawić solą i pieprzem.

Na każdy plaster szynki nałożyć porcję musu jajecznego, wyrównać i przykryć drugim plastrem. Całość zalać gorącym wywarem i odstawić do ostygnięcia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz