bannerki

piątek, 16 grudnia 2016

Sałatka jarzynowa w szynce pod galaretą



Sałatka jarzynowa podawana w oryginalny sposób. Nowa odsłona z majonezem kremowym Folwark.

Składniki:
2 nogi wieprzowe
ćwiartka z kurczaka
golonka ok 1 kg
pęczek włoszczyzny
2 listki laurowe
6 ziarenek ziela angielskiego
6 ząbków czosnku
Sól, pieprz
kilka plasterków szynki gotowanej
1 małe jabłko
natka, szczypiorek
majonez kremowy Folwark



Wykonanie:

Mięso dokładnie umyć, włożyć do garnka i zalać zimną wodą (całe mięso musi być przykryte), dodać umytą i obraną włoszczyznę, listki, ziele angielskie i zagotować. Zebrać szumowiny, zmniejszyć ogień i przykryć pokrywką. Po ok godzinie wyjąć z wywaru wszystkie warzywa a całość dalej gotować pod przykryciem co najmniej 2-3 godziny (mięso musi odchodzić swobodnie od kości). Wywar przecedzić, dodać posiekany czosnek (utarty z solą) i jeszcze chwilę pogotować. Doprawić do smaku.

Warzywa z wywaru pokroić z drobną kostkę (1 marchewkę można odłożyć do dekoracji), dodać pokrojone w kostkę jabłko i łyżkę majonezu kremowego Folwark. Całość wymieszać a w razie potrzeby doprawić solą i pieprzem.

Na każdy plasterek szynki nałożyć porcję sałatki i dokładnie zawinąć. Plasterki układać obok siebie na głębszym naczyniu. Całość zalać gorącym wywarem i odstawić do ostygnięcia.

Danie doskonale smakuje skropione sokiem z cytryny


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz