bannerki

piątek, 9 grudnia 2016

Pierś kaczki w sosie barbecue


Soczysta pierś z kaczki idealnie komponuje się z sosem barbecue Folwark, o wyczuwalnej nucie wędzonej śliwki.


Składniki:
1 pierś z kaczki
mały ząbek czosnki
sól, pieprz
majeranek
sos barbecue Folwark

Wykonanie:

Pierś z kaczki myjemy i dokładnie osuszamy ręcznikiem papierowym.

Układamy na desce skórą do góry i za pomocą ostrego noża robimy pół centymetrowe nacięcia w poprzek co 1.5 cm. Uwaga: Nacinamy tylko skórę! 

Mięso nacieramy z obydwu stron czosnkiem przeciśniętym przez praskę, następnie doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Odstawiamy na godzinę do lodówki.

Na zimnej patelni układamy pierś skórą do dołu i zaczynamy smażyć ustawiając płomień (płytę) na średni ogień. Po 10 min przekładamy na drugą stronę i smażymy kolejne 6 min.

Piekarnik ustawiamy na 190 stopni. Mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego, 
, polewamy powstałym tłuszczem i pieczemy 12 min.

Koniecznie podajemy z sosem barbecue Folwark.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz