bannerki

piątek, 23 grudnia 2016

Nóżki tradycyjne



Tradycyjne nóżki smakują najlepiej z sosami Folwark. Największy wybór sosów gwarantuje, że każdy znajdzie dla siebie właściwy smak. 


Składniki:
2 nogi wieprzowe
ćwiartka z kurczaka
golonka ok 1 kg
pęczek włoszczyzny
2 listki laurowe
6 ziarenek ziela angielskiego
6 ząbków czosnku
sól, pieprz
pieprz kolorowy, natka pietruszki do dekoracji
sosy Folwark wg uznania: kebab gyros ostry, łagodny, sos czosnkowy, sos madziarów, majonezowy sos chrzanowy.

Wykonanie:

Mięso dokładnie umyć, włożyć do garnka i zalać zimną wodą (całe mięso musi być przykryte), dodać umytą i obraną włoszczyznę, listki, ziele angielskie i zagotować. 
Zebrać powstałe szumy, zmniejszyć ogień i przykryć pokrywką. Po ok godzinie wyjąć z wywaru wszystkie warzywa a całość dalej gotować pod przykryciem co najmniej 2-3 h (mięso musi odchodzić od kości). 

W między czasie pokroić marchewkę na małe talarki Wywar przecedzić, (mięso odstawić do przestygnięcia) dodać posiekany czosnek utarty z solą i jeszcze chwilę pogotować. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Mięso obrać ze skóry, usunąć nadmiar tłuszczu i pokroić na mniejsze kawałki.

Na dnie miseczek ułożyć po kilka plasterków marchewki, dodać pokrojone mięso i zalać gorącym wywarem. Wierzch posypać kolorowym pieprzem i posiekaną natką pietruszki.

Serwować na zimno z ulubionymi sosami Folwark.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz