bannerki

poniedziałek, 12 grudnia 2016

Kulki serowo ziemniaczane


Kulki serowo ziemniaczane to idealny dodatek do dań mięsnych czy rybnych. Stanowią również doskonałą przekąskę - szczególnie podawaną w towarzystwie sosów Folwark. Madziarów, sos czosnkowy, remulada duńska, Kebab gyros ostry lub łagodny.


Składniki
1 duży ziemniak
szczypta soli
1 łyżeczka masła
1 łyżeczka śmietany
1 łyżka startego parmezanu
1 jajko
mąka
bułka tarta
olej do smażenia
sosy Folwark – ulubione. Madziarów, czosnkowy, remulada duńska, kebab gyros ostry lub łagodny

Wykonanie:

Ziemniaki ugotować, przełożyć do miski, dodać masło, śmietanę i parmezan. Całość wyrobić na gładka masę (puree). Odstawić do ostygnięcia.

Z ostudzonej masy formować kulki. Obtoczyć w mące, roztrzepanym jajku a następnie bułce tartej. Smażyć 1 minutę na mocno rozgrzanym oleju aż się zarumienią.

Podawać z ulubionymi sosami Folwark. Czosnkowym, madziarów, remuladą duńską lub innymi.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz