bannerki

poniedziałek, 5 grudnia 2016

Chrupiące pierożki


Klasyczne pierogi w wyjątkowym chrupiącym wydaniu. Doskonałym uzupełnieniem są sosy Folwark. W zależności od farszu: kebab gyros ostry lub łagodny, madziarów lub czosnkowy.


Składniki (około 20 szt)
Ciasto:
150 g mąki pszennej
szczypta soli
60 ml wrzącej wody
1 małe jajko
10 g masła

Farsz (na pierogi ruskie):
250 g sera białego (najlepiej tłustego), przeciśniętego przez praskę
250 g ziemniaków - ugotowanych i przeciśniętych przez praskę
sól, pieprz
mała cebula
olej

Panierka:
jajko
bułka tarta
sól

Sos Folwarkkebab gyros łagodny/ ostry, czosnkowy, sos madziarów


Wykonanie:

Ciasto

Mąkę wymieszać z solą. Masło roztopić we wrzątku i połączyć z mąką. Następnie dodać jajko i zagnieść gładkie ciasto (zagniatać około 10 minut).

Farsz

Cebulę pokroić w drobną kosteczkę, podsmażyć na oleju. Dodać do przeciśniętych przez praskę ziemniaków i sera. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać.

Przygotowanie pierogów

Ciasto rozwałkować na cienki placek (ok. 3 mm), wyciąć kółka, nałożyć na środek farsz i zlepić pierogi. Gotować w osolonej wodzie aż wystygną. Ostudzić.

Ostudzone pierogi zapanierować – na początku w osolnym, roztrzepanym jajku następnie bułce tartej.

Smażyć na rozgrzanym oleju aż się zarumienią.
Podawać z ulubionymi sosami Folwark – w zależności od farszu. 

Wskazówki: farsz do pierogów może być dowolny (kapusta i grzyby, mięso itp.). 
Do mięsnych idealnie pasuje kebab gyros, do pierogów ze szpinakiem - sos czosnkowy a do ruskich sos madziarów.

Panierować można również pierogi po rozmrożeniu.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz