bannerki

wtorek, 27 grudnia 2016

Białe szparagi w szynce pod delikatną galaretą



Idealna kompozycja smaków: delikatne białe szparagi z sosem kebab gyros ostry Folwark.

Razem zwijane w szynce stanowią przepyszną przekąskę


Składniki
wywar

2 nogi wieprzowe
ćwiartka z kurczaka
golonka ok 1 kg
pęczek włoszczyzny
2 listki laurowe
6 ziarenek ziela angielskiego
6 ząbków czosnku
sól, pieprz
kilka dużych plasterków szynki wędzonej
opakowanie białych szparagów w zalewie
natka pietruszki do dekoracji
sos kebab gyros ostry Folwark

Wykonanie:

Mięso dokładnie umyć, włożyć do garnka i zalać zimną wodą (całe mięso musi być przykryte), dodać umytą i obraną włoszczyznę, listki, ziele angielskie i zagotować. Zebrać szumowiny, zmniejszyć ogień i przykryć pokrywką. Po ok godzinie wyjąć z wywaru wszystkie warzywa a całość dalej gotować pod przykryciem co najmniej 2-3 h (mięso musi odchodzić od kości). Wywar przecedzić, dodać posiekany czosnek utarty z solą i jeszcze chwilę pogotować. Doprawić do smaku.

Na każdy plasterek szynki nałożyć kilka szparagów. Szparagi polać sosem kebab gyros ostry. Całość ściśle zawinąć i ułożyć w naczyniu. 
Udekorować plasterkami marchewki (z wywaru) i posiekaną natką pietruszki. Zalać wywarem, odstawić do ostygnięcia
Wskazówka: mięso z wywaru doskonale nadaje się do zimnych nóżek

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz