bannerki

poniedziałek, 21 listopada 2016

Zapiekanka z patisona


Przepyszna zapiekanka z patisonem i tuńczykiem. Idealnie komponuje się z sosem czosnkowym Folwark.


Składniki:
patison 200 g
1 mała czerwona cebula
1 mała biała cebula
2 ząbki czosnku
oliwki czarne 5 szt
pomidory suszone 4 szt
1 puszka tuńczyka
sól, pieprz
jajko
olej
sos czosnkowy Folwark

Wykonanie:

Patisona zetrzeć na tarce na grubych oczkach, posolić odstawić. Obie cebule i pomidory suszone pokroić w kosteczkę, czosnek w plasterki a oliwki przekroić na pół.

Podsmażyć odciśniętego z wody (jeśli powstała) patisona, obie cebule, czosnek i pomidory suszone. Odstawić do ostygnięcia. Dodać oliwki (przekrojne na pół), tuńczyka. Całość wymieszać z jajkiem i doprawić solą i pieprzem.

Piec około 20 minut w piekarniku nagrzanym do około 180 stopni.

Podawać z sosem czosnkowym Folwark. Lub innym ulubionym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz