bannerki

środa, 9 listopada 2016

Wytrawne croissanty



Doskonały pomysł na przekąskę albo dodatek do barszczu czerwonego. Croissanty z sosem Folwark.

Składniki:

mięso drobiowe (może być mięso wykorzystane z rosołu) – 200 g
1 marchewka gotowana (może być wykorzystana z rosołu)
1 pietruszka gotowana (może być wykorzystana z rosołu)
1 średnia cebula
3 duże ząbki czosnku
½ łyżeczka soli, pieprz
olej
sos kebab gyros łagodny lub sos ostry Folwark
ciasto francuskie – jeden płat


Wykonanie:

Mięso, marchew i pietruszkę zmielić. Cebulę drobno posiekać, czosnek pokroić w plasterki.

Rozgrzać olej na patelni. Podsmażyć cebulę, czosnek aż się delikatnie zarumienią. Dodać mięso, marchew i pietruszkę. Wymieszać. Doprawić pieprzem i solą. Wymieszać z sosem Folwark tak, żeby składniki się połączyły w jednolitą masę.

Z ciasta francuskiego wykroić trójkąty, nałożyć farsz i zawinąć.

Ułożyć na papierze do pieczenia. Piec około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 220 stopni.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz