bannerki

piątek, 18 listopada 2016

Udka kurczaka z bekonem w sosie madziarów


Kurczak z bekonem komponują się idealne. Szczególnie jeśli towarzyszy im pikantny pomidorowy sos madziarów Folwark.


Składniki:
pół kg podudzi z kurczaka
kilka zielonych oliwek
10 dkg wędzonego boczku
szklanka wytrawnego białego wina
1 łyżka mąki
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 cebula
2 ząbki czosnku
po 1 łyżeczce oregano papryki słodkiej i bazylii
sól pieprz
sos madziarów Folwark

Wykonanie:

Udka doprawić solą i pieprzem. W misce wymieszać oregano z papryką, bazylią i mąką. Udka dokładnie wymieszać z przyprawami i wstawić do lodówki na godzinę. 

W garnku rozgrzać oliwę. Podsmażyć na niej posiekaną cebulę, czosnek i boczek (pokrojony w kosteczkę). Dodać kurczaka i obsmażyć go ze wszystkich stron. Podlać winem, dodać koncentrat i sos madziarów. Dusić pod przykryciem ok 30 min. Na koniec dodać oliwki.

Podawać z ugotowanym ryżem lub kaszą jaglaną.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz