bannerki

poniedziałek, 7 listopada 2016

Kluski z dynią i sosem teriyaki


Sos teriyaki Folwark znakomicie podkreśla smak dyni. Kluski z dynią to idealny pomysł na prosty i niebanalny obiad.


Składniki:
dynia 0,5 kg
mąka ziemniaczana
sól/pieprz
sezam biały do posypania
sos teriyaki Folwark

Wykonanie:

Ugotowaną, ostudzoną dynię przecisnąć przez praskę. Ugnieść i wyrównać w misce. Podzielić na ćwiartki. Jedną ćwiartkę dyni wyjąć, przełożyć na pozostałą część a w puste miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną (tyle ile było dyni). Zagnieść ciasto doprawiając solą i pieprzem.

Z ciasta uformować kluski i ułożyć na podsypaną wcześniej mąką ziemniaczaną deskę (jeśli ciasto będzie się kleić do rąk, dłonie można również obsypać mąką ziemniaczaną).

Wrzucić na osolony wrzątek i od razu delikatnie zamieszać (żeby nie przywarły do dna). Gotować aż wypłyną.

Podawać gorące z sosem teriyaki Folwark, posypane sezamem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz