bannerki

środa, 2 listopada 2016

Bułka kebab-gyros


Pół bagietka wypełniona farszem mięsnym z sosem Folwark kebab gyros: łagodnym lub ostrym jest genialną oryginalną przekąską.


Składniki:

200 g mięsa mielonego (drobiowego)
1 mała ugotowana marchewka
1 mała ugotowana pietruszka
50 g mieszanki kiełków
½ cebuli szalotki
1 ząbek czosnku
3 płaty pomidorów suszonych
sól, pieprz do smaku
olej
pół bagietka
sos Kebab gyros: łagodny lub ostry

Wykonanie:

Cebulę, czosnek, pomidory suszone, marchew i pietruszkę drobno posiekać.
Na oleju zeszklić posiekaną cebulę i czosnek, dodać kiełki i pomidory. Wymieszać i jeszcze chwilę podsmażyć. Zmniejszyć ogień do minimum. Dodać mięso mielone, marchew i pietruszkę. Wymieszać. Następnie dodać sos kebab gyros: łagodny lub ostry (wg uznania) tak, żeby składniki farszu się połączyły. Doprawić solą i w razie potrzeby doprawić jeszcze pieprzem.

Odstawić farsz do ostygnięcia.

Z pół bagietki odciąć końce, przeciąć ukośnie w połowie i wydrążyć. Wypełnić farszem i piec w piekarniku nagrzanym do około 180 stopni przez około 10 minut (aż bułka będzie chrupiąca).

Podawać na ciepło. Serwować z innymi ulubionymi sosami Folwark.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz