bannerki

środa, 12 października 2016

Orzechowe racuchy z jabłkiem i patisonem



Przepyszne racuchy - z sosem słodko kwaśnym Folwark stanowią niesamowite połączenie smaków.

Składniki:
1 mały patison
1 średnie jabłko
1 torebka cukru waniliowego
1 szklanka mąki
1 szklanka mleka
1 jajko
½ łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki mielonych orzechów włoskich
olej do smażenia
sos słodko kwaśny Folwark

Wykonanie:

Patisony umyć, zetrzeć na tarce (na grubych oczkach), delikatnie posolić i odstawić na min. Godzinę. Po godzinie odsączyć powstałą wodę.

Jabłka zetrzeć na tarce (na grubych oczkach).

W misce wymieszać mikserem: mleko, mąkę, jajko, cukier, proszek do pieczenia.

Dodać starte jabłko, patisona. Wymieszać. Dodać orzechy i ponownie wymieszać.

Rozgrzać olej na patelni i smażyć racuchy po kilka minut z każdej strony aż się zarumienią i nie będą surowe w środku.

Podawać z sosem słodko kwaśnym Folwark. Opcjonalnie można posypać ponownie orzechami mielonymi.

2 komentarze:

  1. pyszny pomysł na wykorzystanie patisonów :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wiele pysznych pomysłów ;-) proponuję: http://www.gotujzfolwarkiem.pl/2017/01/kanapka-kebab-gyros.html?showComment=1484381501519#c3476343601875200546

    OdpowiedzUsuń