bannerki

poniedziałek, 10 października 2016

Jajecznica zapiekana w patisonie



Niezwykle oryginalne podanie jajecznicy, która z sosami Folwark współgra idealnie.

Składniki:
2 średnie patisony
1 jajko
½ pętka kiełbasy (pokrojonej w kosteczkę)
½ małej cebuli szalotki (pokrojonej w kosteczkę)
parmezan do posypania
sól, pieprz
sos Folwark do wyboru: sos madziarów, remulada duńska , ketchup premium

Wykonanie:

Patisony umyć, odciąć ich wierzch, wydrążyć (a miąższ pokroić w kostkę i odłożyć).

W gotującej (nie wrzącej), osolonej wodzie sparzyć patisony przez około 10-15 minut. Osuszyć i natrzeć oliwą.

Nastawić piekarnik na 180 stopni i zapiec patisony przez około 20 minut.

W tym czasie podsmażyć delikatnie cebulę z kiełbasą i miąższem patisonów. Ostudzić i wymieszać z jajkiem. Doprawić solą i pieprzem

Po około 20 minutach napełnić patisony przygotowanym farszem jajecznym i dalej zapiec przez około 15-20 minut aż jajko będzie ścięte (ale nadal lekko płynne).


Podawać ciepłe z ulubionym sosami Folwark. Remulada duńską, sosem madziarów lub ketchupem premium.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz