bannerki

piątek, 14 października 2016

Drożdżowe koperty z farszem meksykańskim


Koperty z sosem salsa Mexicana Folwark stanowią doskonały dodatek do barszczu. Są również świetnym pomysłem jako przekąska lub przystawka.


Składniki:
ciasto drożdżowe:
300 g mąki
1/2 łyżeczki cukru
1/2 łyżeczki soli
12 g drożdży
150 ml ciepłej wody

farsz:
400 g mięsa mielonego (wieprzowo – wołowe)
1 cebula
2 ząbki czosnku
sól, pieprz do smaku
olej do smażenia
sos salsa mexicana Folwark

Wykonanie:

Do szklanki odlać odrobinę wody, dodać drożdże, łyżkę mąki i cukier. Dokładnie wymieszać i odstawić na bok na 15 min. Do dużej miski wsypać mąkę, dodać wodę, zaczyn i sól. Z podanych składników ugnieść ciasto (można dosypać mąkę jeśli będzie zbyt kleiste). Ciasto zostawić w misce, przykryć ręcznikiem i odłożyć w ciepłe miejsce na godzinę.

Przygotować farsz:

N 2 łyżkach oleju zeszklić posiekaną cebulę i czosnek, dodać mięso i dokładnie obsmażyć. Do mięsa dodać 50ml sosu salsa mexicana, dokładnie wymieszać i zdjąć z ognia.

Z ciasta uformować placki jak na pizzę, podzielić na kwadraty o bokach 10cm. Na każdą porcję ciasta nałożyć porcję mięsa z sosem. Zgięć przeciwlegle rogi formując koperty.

Koperty piec 12 min w piekarniku nagrzanym do 220C

Opcjonalnie: można podawać z dowolnymi sosami Folwark.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz