bannerki

poniedziałek, 31 października 2016

Cukinia faszerowana kurkami i boczkiem



Cukinia idealnie współgra z kurkami. Uzupełniona sosami Folwark jest przepysznym daniem głównym.


Składniki:
1 średnia podłużna cukinia
200g kurek
1 średnia cebula szalotka
kilka plasterków boczku
sól, pieprz
sos biały lub czerwony Folwark: np. ketchup premium, remulada duńska, kebab gyros.

Wykonanie:

Odciąć końce cukinii. Przekroić w pół a następnie w poprzek (w około 10 cm kawałki). Wydrążyć miąższ (zostawiając boczne ścianki). Posolić, odstawić.

Kurki podsmażyć na maślę z cebulą i boczkiem. Doprawić solą i pieprzem.

Piekarnik nastawić na 190 stopni.

Z cukinii usunąć powstałą wodę, napełnić farszem i piec przez około 25 minut (aż cukinia będzie miękka)

Podawać na ciepło – z ulubionymi białymi lub czerwonymi sosami Folwark.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz