bannerki

środa, 19 października 2016

Cebularz z sosem czosnkowym




Przekąska z sosem czosnkowym Folwark stanowi znakomity zamiennik kanapki.


Składniki:
ciasto:
300 g mąki
pół łyżeczki cukru
pół łyżeczki soli

12 g drożdży
150 ml ciepłej wody

1 mała cebula
2 ząbki czosnku
kilka plasterków bekonu
sos czosnkowy Folwark

Wykonanie:

Do szklanki odlać odrobinę wody, dodać drożdże, łyżkę mąki i cukier. Dokładnie wymieszać i odstawić na bok na 15 min. Do dużej miski wsypać mąkę, dodać wodę, zaczyn i sól. Z podanych składników ugnieść ciasto (można dosypać mąkę jeśli będzie zbyt kleiste). Ciasto zostawić w misce, przykryć ręcznikiem i odłożyć w ciepłe miejsce na godzinę.

Cebulę, czosnek i bekon delikatnie podsmażyć.

Z ciasta uformować placki (o grubości około 0,5 cm). Posmarować sosem czosnkowym Folwark. Nałożyć porcję usmażonego farszu. Piec około 12 min w piekarniku nagrzanym do 220 stopni C.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz