bannerki

poniedziałek, 26 września 2016

Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą



Przepyszna i prosta w wykonaniu zapiekana podawana z sosami Folwark jest wspaniałym pomysłem na obiad.


Składniki:
1/2 kg ziemniaków
sól i świeżo zmielony czarny pieprz
100 ml bulionu
2 łyżki roztopionego masła
masło do wysmarowania formy
parmezan do posypania
½ pęta kiełbasy
rozmaryn
sos czosnkowy Folwark lub kebab gyros Folwark


Wykonanie:

Ziemniaki umyć i obrać. Formę żaroodporną wysmarować masłem. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.

Ziemniaki pokroić na bardzo cieniutkie plasterki. Ułożyć warstwami w formie, zalać bulionem, doprawić solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Wierz posmarować roztopionym masłem.

Formę dokładnie przykryć folią aluminiową i piec przez około 40 minut. Następnie zdjąć folię, ułożyć kiełbasę i rozmaryn i piec jeszcze przez kolejne 20-25 minut. Na koniec posypać parmezanem.

Podawać na ciepło z sosami Folwark.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz