bannerki

piątek, 30 września 2016

Wątróbka z jabłkiem i czerwoną cebulą w sosie słodko kwaśnym



Przepyszne słodko kwaśne wydanie wątróbki. Idealny pomysł na obiad.

Składniki:
1 jabłko
1 czerwona cebula
wątróbka drobiowa – 500 g
mąka
olej
pieprz
sól
masło klarowane
sos słodko kwaśny Folwark

Wykonanie:

Wątróbkę umyć osuszyć, przyprawić świeżo zmielonym pieprzem. Rozgrzać 2 łyżki oleju na patelni, wątróbkę obtoczyć w mące i usmażyć. Całość przełożyć do garnka, wlać odrobinę wody i chwile podusić.

Jabłko obrać, pokroić na ćwiartki a następnie w około 0,5 cm paski. Cebulę pokroić w piórka. Jabłko i cebulę obtoczyć w sosie słodko kwaśnym.

Na patelni rozgrzać niewielką ilość masła klarowanego i podsmażyć jabłko, tak, żeby było miękkie ale nadal jędrne. Odłożyć i na tej samej patelni usmażyć cebulę.

Na wątróbce ułożyć jabłko a na nim cebulę.

Opcjonalnie jeśli ktoś lubi dużo sosu można polać sosem słodko kwaśnym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz