bannerki

poniedziałek, 12 września 2016

Spaghetti z cukinii z tuńczykiem


Lekki i przepyszny posiłek - spaghetti z cukinii doprawionej sosem do pizzy Folwark. 

Składniki:
cukinia – 1 średnia szt.
czosnek – 1 duży ząbek
ser twardy (typu parmezan)
kapary – kilka sztuk
oliwki zielone – kilka sztuk
pomidory suszone – kilka sztuk
świeża bazylia – garść
tuńczyk małe opakowanie
olej
sól, pieprz,
gałka muszkatołowa – ½ łyżeczki
sos do pizzy Folwark

Wykonanie:

Cukinie umyć, pokroić wzdłuż (obieraczką do warzyw). Odstawić. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Bazylię posiekać.

Rozgrzać olej na patelni, delikatnie podsmażyć czosnek (około 1 minuty), dodać cukinię i dalej smażyć (mieszając od czasu do czasu) aż cukinia nieco zmięknie. Pod koniec dodać bazylię. 

Całość połączyć z tuńczykiem. Doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową i wymieszać z sosem do pizzy (delikatnie).

Dalej smażyć około 2 minuty, na końcu dodać pomidory suszone, oliwki i kapary i smażyć wszystko kolejne 2 minuty (aż cukinia będzie miękka).

Podawać na ciepło, posypane serem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz