bannerki

poniedziałek, 5 września 2016

Paluszki łososia w cieście francuskim


Idealne danie główne lub przekąska. Nawet dla tych co za rybami nie przepadają. Wyśmienicie smakuje z dowolnymi sosami Folwark.

Składniki:
łosoś świeży– 300g
ciasto francuskie – ½ płata
olej
1 jajko
sól, pieprz cytrynowy
sosy Folwark: remulada duńska, kebab gyros, czosnkowy lub inne ulubione

Wykonanie:

Łososia umyć, osuszyć, doprawić solą i intensywnie pieprzem ziołowym. Pokroić w paluszki.

Płat ciasta francuskiego pokroić na prostokąty (takiej wielkości, żeby dało się zawinąć rybę).

Ściśle zawinąć rybę w ciasto, skleić po bokach. Wstawić do lodówki na czas nagrzania się piekarnika (do 200st.).

Roztrzepać jajko w miszeczce i przed pieczeniem posmarować wierzch paluszków jajkiem.

Piec około 20 minut (aż się zarumienią)

Podawać na ciepło z ulubionymi sosami Folwark.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz