bannerki

środa, 28 września 2016

Jajko sadzone na ziemniakach



Oryginalne wydanie jajka sadzonego. Na ziemniakach z dodatkiem remulady duńskiej Folwark stanowi syte śniadanie.

Składniki:
2 średniej wielkości ziemniaki
1/2 cebuli czerwonej
sól, pieprz
oliwa
1 jajko
oliwki zielone – kilka sztuk
pomidory suszone – 3 plastry
sos remulada duńska Folwark

Wykonanie:

Ziemniaki i cebulę obrać. Ziemniaki zetrzeć na tarce (na grubych oczkach), cebulę pokroić w piórka. Całość wymieszać z 3 łyżkami oliwy oraz doprawić solą i pieprzem.

Oliwki i pomidory suszone pokroić na mniejsze części.

Naczynie żaroodporne wysmarować obficie oliwą (dno i boki) i ułożyć w nim ziemniaki z cebulą. Piec w piekarniku (nagrzanym do około 220 stopni) przez około 20 minut (aż się zarumienią).

Następnie wbić ostrożnie jajko (tak, żeby żółtko się nie rozlało), posypać oliwkami i pomidorami suszonymi i zapiec aż białko będzie ścięte (żółtko powinno pozostać płynne).

Podawać na ciepło z remuladą duńską Folwark.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz