bannerki

środa, 21 września 2016

Drożdżowe bułeczki z nadzieniem czosnkowym


Bułeczki z nadzieniem mięsnym, doprawione sosem czosnkowym Folwark to znakomity dodatek np. do barszczu czerwonego. 

Składniki:
nadzienie
mięso drobiowe (może być mięso wykorzystane z rosołu) – 200g
1 marchewka gotowana (może być wykorzystana z rosołu)
1 pietruszka gotowana (może być wykorzystana z rosołu)
1 średnia cebula
3 duże ząbki czosnku
1 łyżeczka przypraw do mięsa mielonego
½ łyżeczka soli
olej
sos kebab gyros łagodny Folwark (o ziołowo-czosnkowym posmaku) lub sos czosnkowy Folwark – 3 duże czubate łyżki

ciasto drożdżowe:
3 szklanki mąki pszennej
¾ szklanki letniego mleka
1,5 dag drożdży
½ kostki rozpuszczonego masła
2 jajka
1 łyżeczka cukru
szczypta soli
mleko (do posmarowania bułek)

Wykonanie:
nadzienie
Mięso, marchew i pietruszkę zmielić. Cebulę drobno posiekać, czosnek pokroić w plasterki.

Rozgrzać olej na patelni. Podsmażyć cebulę, czosnek aż się delikatnie zarumienią. Dodać zmielone mięso, marchew i pietruszkę. Wymieszać. Doprawić przyprawa do mięsa mielonego, solą i sosem Folwark. Dobrze wymieszać.

ciasto:
Drożdże, cukier i 2 łyżki mąki wymieszać z ½ szklanki mleka. Odstawić na około 15 minut. Pozostałą mąkę, mleko, jajka, sól wymieszać z powstałym rozczynem. Wyrobić do połączenia się składników, dodać roztopione mleko i ponownie wyrobić aż powstanie jednolite ciasto. Odstawić pod przykryciem, w ciepłym miejscu do czasu aż ciasto podwoi swoja objętość.

Połowę ciasta rozwałkować na około ½ cm placek. Pokroić w prostokąty. Na środek nałożyć nadzienie i dobrze zakleić, uformować bułeczki. Ułożyć na papierze do pieczenia (tak, żeby na spodzie było sklejone ciasto). 
Bułko posmarować mlekiem i położyć w ciepłym miejscu pod przykryciem na około 20 minut.

To samo wykonać z drugą połową ciasta.

Piec około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz