bannerki

środa, 3 sierpnia 2016

Paprykarz folwarczny


Sentymentalny powrót do dzieciństwa. Paprykarz folwarczny bo z sosem madziarów Folwark - doskonała propozycja nie tylko na biwak.

Składniki:

200 g dorsza świeżego
150 g ugotowanej kaszy jaglanej
1 średnia cebula (pokrojona w kostkę)
1 średnia marchew (starta na grubej tarce)
1 duży ząbek czosnku
½ łyżeczka papryki ostrej, słodkiej i wędzonej
sól i pieprz do smaku, pieprz cytrynowy (do ryby)
2 liście laurowe
1 ziele angielskie
1 puszka pomidorów bez skórki
3 duże łyżki sosu Madziarów
olej

Wykonanie:

dorsza umyć osuszyć oprószyć solą, pieprzem cytrynowym. Zapiec w folii (podlewając olejem) przez około 20 minut, w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Wyjąć z folii, odlać powstały sos, ostudzić.

Kaszę jaglaną ugotować we wrzącej wodzie (z dodatkiem łyżki oliwy) przez około 20 minut. Odstawić do ostygnięcia.

Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć cebulę, czosnek. Dodać papryki, ziele angielskie i liście laurowe. Wymieszać. Dodać marchew i pomidory (wraz z zalewą) oraz sos Madziarów. Cały czas mieszając. Doprawić solą, pieprzem i dusić pod przykryciem na małym ogniu ok 10 minut. Następnie dodać kasze jaglaną i rybę. Wymieszać (jeśli jest sporo sosu jeszcze trochę poddusić, żeby wyparował). 

Zestawić z ognia i w razie potrzeby doprawić przyprawami lub sosem Madziarów.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz