bannerki

środa, 31 sierpnia 2016

Ostre cannelloni


Mięsne cannelloni swój ostry charakter zawdzięczają papryczce, która jest w pomidorowym sosie Folwark Sambal

Składniki:
sos Folwark: Sos pomidorowy sambal
200 g wołowego mięsa mielonego
2 małe cebule
2 ząbki czosnku
makaron cannelloni
puszka pomidorów bez skory
1 łyżka koncentratu pomidorowego
kilka listków posiekanej bazylii (może być suszona)
sól, pieprz, oregano
100 g startego sera żółtego
olej

Wykonanie:

Na patelni rozgrzać olej. Posiekać 1 cebulę, 1 ząbek czosnku i podsmażyć ok 4 min., dodać mięso. Przyprawić solą i pieprzem. Całość smażyć ok 3-4 min, aż mięso będzie gotowe. Zawartość patelni przełożyć do miski. 
Na tej samej patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju, dodać posiekaną 1 cebulę i czosnek i smażyć na małym ogniu ok 10 min. Dodać pomidory, przykryć i dusić ok 40 min. od czasu do czasu mieszając Do sosu dodać łyżkę sosu sambal i dokładnie wymieszać. Przyprawić ziołami, solą i pieprzem, odstawić do ostygnięcia.

Piekarnik rozgrzać do 180C. Naczynie żaroodporne delikatnie wysmarować masłem. Cannelloni nafaszerować mięsem mielonym i ułożyć w naczyniu. Całość polać sosem pomidorowym i posypać startym serem. Zapiekać ok 20 min.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz