bannerki

czwartek, 18 sierpnia 2016

Mini pizze z cukinii


Przepyszny pomysł na mini pizze na panierowanej cukinii. Z sosem do pizzy Folwark przystawka zrobi sensacje.

Składniki:
cukinia – 5 plasterków
mąka
jajko 1 sztuka
bułka tarta
kapary kilka sztuk
pomidory suszone kilka sztuk
tarty parmezan (do posypania)
szynka prosciutto
świeże oregano – gałązka (opcjonalnie suszone)
sól
sos do pizzy Folwark 

Wykonanie:

Plastry cukinii posypać solą z obu stron i odstawić na około 2 godziny. Po tym czasie dokładnie wytrzeć ręcznikiem papierowym z obydwy. Obtoczyć cukinię w mące, jajku a następnie bułce tartej (analogicznie jak kotlety schabowe). Usmażyć na rozgrzanym oleju. Ostudzone cukinie posmarować obficie sosem do pizzy. Ułożyć na nich szynkę, kapary, pokrojone pomidory suszone i listki świeżego oregano (bądź posypać suszonym). Posypać parmezanem. Piec w piekarniku rozgrzanym do około 180 st. Przez około 15 minut.

Podawać gorące.
  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz