bannerki

wtorek, 16 sierpnia 2016

Knedle ze śliwką i sosem barbecue


Aromatyczne knedle ze śliwką. Wszystko za sprawą sosu barbecue Folwark.

Składniki:
ziemniaki 250 g
mąka 150 g
śliwki 100 g
sól
1 jajko
cukier (może być trzcinowy)
sos Folwark barbecue

Wykonanie:

Ziemniaki ugotować, ostudzić, przecisnąć przez praskę i odstawić (najlepiej na kilka godzin do lodówki). Śliwki przeciąć na pół, wyjąć pestkę.

Wykonać ciasto łącząc ze sobą: ziemniaki, mąkę, jajko, sól (do smaku).

Rozwałkować ciasto na placek około 0,5 cm grubości. Z placka odcinać niewielkie kawałki ciasta (tak, żeby można było swobodnie zalepić śliwkę). Ułożyć na nim połowę śliwki. Do wnętrza połowy śliwki wsypać cukier i wlać sos barbecue – uważając, żeby nie wypłynął. Zakleić. Uformować kulki.

Gotować w osolonej wodzie aż się wynurzą na powierzchnię.



1 komentarz: