bannerki

piątek, 26 sierpnia 2016

Gołąbki wegetariańskie


Gołąbki w wersji bezmięsnej są równie wspaniałe jak tradycyjne. Słodko pikantny sos madziarów dopełni smaku.

Składniki:
cukinia około 600 g
ryż biały 1 torebka
papryczka chili – 1 mała szt.
cebula czerwona – 1 szt
listki mięty – kilka sztuk
czosnek – 2 ząbki
sól, pieprz, papryka słodka, papryka wędzona, gałka muszkatołowa
olej
kapusta biała
bulion warzywny (może być z kostki)
sos Madziarów Folwark


Wykonanie:

Cukinie zetrzeć na tarce o grubych oczkach, posolić obficie, wymieszać odstawić na około 2 godziny.
Ryż biały ugotować (nieco krócej niż wskazane na opakowaniu, żeby nie był rozgotowany).
Paprykę, cebulę pokroić w kostkę. Listki mięty posiekać. Czosnek przecisnąć przez praskę.

Rozgrzać olej na patelni. Na rozgrzanym oleju podsmażyć cebulę, paprykę, czosnek przez około 2 minuty. Dodać odsączoną z wody cukinię i posiekaną miętę. Smażyć przez kolejne 2,3 minuty – mieszając. Dodać ryż i połączyć składniki. Doprawić przyprawami do smaku (nie oszczędzając gałki mszkatałowej). Ostudzić.

Kapustę umyć. Usunąć wierzchnie liście (nie wyrzucać). Wyciąć głąba. Zagotować wodę w dużym garnku. Sparzyć kapustę we wrzątki przez około 5 minut. Zmniejszyć ogień do minimum (nie wyjmując kapusty).

Za pomocą widelca odrywać liść kapusty. Nałożyć farsz i zawinąć.

Wierzchnimi liśćmi kapusty wyłożyć dno dużego garnka. Ułożyć na nich przygotowane gołąbki. Zalać około 500ml wywaru warzywnego. Gotować przez około 40 minut (aż kapusta będzie miękka).

Polać sosem Madziarów Folwark.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz