bannerki

środa, 24 sierpnia 2016

Cukinia pod pomidorowym sosem madziarów


Mięso mielone na cukinii pod pomidorowym sosem madziarów to idealna propozycja na lekki i syty obiad.

Składniki:
cukinia – 2 duże plastry
mięso wołowe – 100 g
½ średniej cebuli
1 ząbek czosnku
świeże oregano – kilka posiekanych listków
tarty parmezan
olej
sól, pieprz, przyprawa do mięsa mielonego
sos Madziarów Folwark – 1 szklanka

Wykonanie:

Plastry cukinii posypać solą z obu stron i odstawić na około 2 godziny.

Mięso mielone podsmażyć na oleju doprawiając solą, pieprzem oraz przyprawą do mięsa mielonego. Odstawić. Na oleju podsmażyć cebulę z czosnkiem, dodać sos Madziarów i posiekane listki oregano. Wymieszać. Odsączyć wodę z cukinii. Naczynie żaroodporne wysmarować odrobiną oleju. 


Ułożyć plastry cukinii. Na cukinie nałożyć mięso i całość zalać sosem pomidorowymPosypać parmezanem. 

Piec w piekarniku rozgrzanym do około 180 st. Przez około 40 minut.

Podawać gorące.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz