bannerki

środa, 20 lipca 2016

Ostry tatar


Tatar z sosem pomidorowym sambal od Folwark - pikantna odmiana tradycyjnego dania

Składniki:
polędwica wołowa 20 dkg
1 mała cebula
ogórek kiszony
1 łyżeczka musztardy Folwark
sól, pieprz
2 łyżeczki oliwy
1 żółtko (opcjonalnie)
sos pomidorowy sambal Folwark


Wykonanie:

Mięso umyć i dokładnie osuszyć ręcznikiem papierowym. Za pomocą ostrego noża drobno posiekać. Doprawić szczyptą soli i pieprzu, dodać oliwę, musztardę, i 1 łyżeczkę sosu pomidorowego sambal.
Cebulę i ogórka drobno posiekać.

Z doprawionego mięsa uformować dwie 
porcje, cebulę i ogórka ułożyć na mięsie. Na środek nałożyć 1 łyżeczkę (lub mniej - jeśli chcemy, żeby tatar był mniej pikantny) sosu sambal.

Tradycyjnie możemy podawać również z żółtkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz