bannerki

piątek, 29 lipca 2016

Mule w pomidorowym sosie sambal


Przepyszne mule w pomidorach, którym pikantnej nuty dodaje pomidorowy sos sambal od Folwark

Składniki:
sos pomidorowy sambal Folwark
pół kilograma muli
ząbek czosnku
1 szalotka
1 łyżeczka masła
1 łyżka oliwy
50 ml wytrawnego białego wina
1 duży dojrzały pomidor
sól, pieprz
natka pietruszki wedle uznania

Wykonanie:

Na oliwie i maśle zeszklić posiekaną cebulę i czosnek, wlać wino i pogotować ok 10 min do czasu aż część płynu odparuje. Pomidora sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w drobną kostkę. Dodać do wywaru. Dusić pod przykryciem ok 10 min. Po tym czasie dodać dokładnie umyte i wyszczotkowane mule, dodać sos sambal (wg uznania im więcej tym danie bardziej pikantne). Wymieszać, doprawić solą i pieprzem i gotować 5 min.

Podawać z posiekaną natką pietruszki i opcjonalnie z dodatkowym sosem sambal.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz