bannerki

piątek, 15 lipca 2016

Miętowe placki z cukinii


Genialnym dopełnieniem miętowych placków z cukinii jest dressing jogurtowy z ziołami Folwark. Komponuje się idealnie.

Składniki:
1 mała podłużna cukinia
mleko – 1 szklanka
woda gazowana – 1 szklanka
mąka – 1 szklanka
świeża mięta – kilka gałązek + do przystrojenia
sól, pieprz
olej
dressing jogurtowy z ziołami Folwark

Wykonanie:

Cukinie zetrzeć na tarce (na grubych oczkach), posolić odstawić na pół godziny.

Wodę, mleko i mąkę zblendować, doprawić solą i pieprzem i odstawić na pół godziny.

Po 30 minutach odcisnąć z cukinii powstałą wodę i dodać do masy. Delikatnie wymieszać. Dodać posiekaną miętę (ilość zależy od preferencji im więcej mięty tym intensywniejszy smak placków). Wymieszać.

Rozgrzać olej na patelni, nakładać porcje na placki tak, żeby nie były za grube. Smażyć z obu stron po około 4 minuty.

Podawać z dressingiem jogurtowym z ziołami Folwark.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz