bannerki

poniedziałek, 18 lipca 2016

Grzybowe kaszotto na ostro


Kasza gryczana w odsłonie pikantnej - z dodatkiem sosu pomidorowego sambal Folwark. Dla wielbicieli lżejszych smaków wiele innych wariantów sosów Folwark do wyboru.

Składniki:
kasza gryczana – ½ torebki
grzyby suszone – 8 szt
cebula – ½ szt
papryczka chili
sól, pieprz
sos pomidorowy sambal Folwark

Wykonanie:

Grzyby suszone namoczyć w około 1 l zimnej wody przez około 30 min. Następnie całość przelać do garnka i gotować na wolnym ogniu przez około 20-25 minut. Odcedzić zostawiając wywar. 

Kasze gryczaną ugotować w wywarze grzybowym przez około 12 min (żeby nie była rozgotowana).

Na patelni podsmażyć pokrojone cebulkę, grzyby i papryczkę, doprawiając solą i pieprzem. Dodać ugotowaną kaszę i wymieszać. Doprawić solą, pieprzem i pikantnym sosem sambal Folwark. Smażyć jeszcze przez chwilę.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz