bannerki

środa, 13 lipca 2016

Cukinia z grzybowo-gryczanym farszem


Cukinia z grzybowo-gryczanym farszem jest idealnym, lekkim posiłkiem. Z sosami Folwark smakuje wybornie.

Składniki:
1 okrągła cukinia
kasza gryczana – ½ torebki
grzyby suszone – 8 szt
cebula – ½ szt
sól, pieprz
sos biały lub czerwony Folwark

Wykonanie:

Cukinie przekroić w proporcjach ¾ do ¼ . Wydrążyć i pokroić miąższ, delikatnie posolić, odstawić.
Grzyby suszone namoczyć w około 1 l zimnej wody przez około 30 min. Następnie całość przelać do garnka i gotować na wolnym ogniu przez około 20-25 minut. Odcedzić zostawiając wywar. Ostudzone pokroić. Kasze gryczaną ugotować w wywarze grzybowym (przez około 10 min).

Na patelni podsmażyć pokrojoną cebulkę z grzybami i cukinią, doprawiając solą i pieprzem. Dodać ugotowaną kaszę i wymieszać. Doprawić solą, pieprzem.

Nafaszerować cukinię i piec w piekarniku przez około 25 minut.

Podawać z białymi lub czerwonymi sosami Folwark.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz