bannerki

środa, 8 czerwca 2016

Złociste szaszłyki z sosem teriyaki


Przepyszny deser z grilla. Ananas, jabłko i cukinia idealnie komponują się z sosem teriyaki Folwark.

Składniki:
cukinia żółta (średniej wielkości) 1 szt.
ananas ½ szt.
jabłko (większe) 1 szt.
cynamon
olej sezamowy
sos Folwark teriyaki

Wykonanie:
cukinię, jabłko umyć, osuszyć. Ananasa obrać. Pokroić cukinię w plasterki a następnie w ćwiartki. To samo zrobić z jabłkiem (nieco cieńsze kawałki niż cukinii). Ananasa pokroić w kostkę.

Nadziać na szaszłyki – na przemian: cukinia, ananas, jabłko.

Tacce grillową wysmarować olejem sezamowym, ułożyć szaszłyki i posypać je wg uznania cynamonem.

Grillować z obu stron aż jabłko będzie miękkie.

Ugrillowane szaszłyki polać sosem teriyaki.



2 komentarze: