bannerki

piątek, 17 czerwca 2016

Ziemniaki pieczone z wędzoną śliwką, otulone boczkiem


Ziemniaki zapiekane w boczku ze śliwką suszoną, polane sosem barbecue Folwark mogą być wspaniałym dodatkiem do dania głównego bądź gorącą przekąską.

Składniki:
ziemniaki – 2 duże szt.
śliwka suszona – 14 szt.
boczek wędzony – 1 opakowanie
świeży tymianek
sól, pieprz
sos Folwark barbecue

Wykonanie:

ziemniaki obrać, podgotować około 12 minut w osolonej wodzie, odstawić do ostygnięcia.

Śliwki suszone zalać wrzątkiem i moczyć około 20 minut.

Ostudzone ziemniaki pokroić w plasterki o grubości około 1 cm. Doprawić solą i pieprzem z obu stron. Położyć na nich śliwkę suszoną i całość zawinąć boczkiem. Posypać posiekanym tymiankiem.

Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Piec w piekarniku przez około 20 minut.

Podawać gorące, polane sosem barbecue.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz