bannerki

piątek, 3 czerwca 2016

Zielone szparagi w sosie jajeczno-serowym


Delikatne zielone szparagi podkręcone sosem pomidorowym Sambal.

Składniki:
pół pęczka zielonych szparagów
10 dkg chudego wędzonego boczku
1 jajko
2 łyżki gęstej śmietany
2 łyżki drobno startego twardego sera (najlepiej parmezan)
sól,pieprz
cukier
gałka muszkatołowa
sok wyciśnięty z połowy cytryny
olej do wysmarowania naczynia
Sos Folwark: sambal


Wykonanie:
szparagi myjemy, odcinamy zdrewniałe końcówki. W garnku zagotowujemy wodę z łyżeczką soli i cukru. Gotujemy szparagi ok 8 min, wyjmujemy, odstawiamy do ostygnięcia.

Sos: W naczyniu łączymy jajko, śmietanę, ser, dodajemy przyprawy, wyciskamy sok z cytryny. Całość dokładnie mieszamy, tworząc jednolitą masę.

Rozgrzewamy piekarnik do 180 C. Na dnie naczynia układamy szparagi, następnie polewamy sosem. Ma wierzchu kładziemy boczek pokrojony w drobną kostkę. Pieczemy 15 min. Podajemy z sosem sambal.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz