bannerki

środa, 29 czerwca 2016

Soczysta pierś drobiowa na liściach botwinki


Soczysta pierś drobiowa w sosie teriyaki Folwark stanowi idealną propozycję na obiad lub przystawkę.

Składniki:
pierś z kurczaka – 1 szt.
liście botwinki – 1 pęczek
cebula czerwona – 1/4 szt.
pomidory koktajlowe – kilka sztuk
sos teriyaki Folwark
przyprawa do kurczaka
sezam czarny\olej

Wykonanie:

Pierś z kurczaka umyć i osuszyć. Doprawić przyprawą i delikatnie posmarować sosem teriyaki Folwark. Odstawić do lodówki na min. pół godziny.

W tym czasie liście botwinki umyć i osuszyć. Następnie ułożyć na półmisku. Pomidory pokroić w ćwiartki a cebulę czerwoną w krążki.

Rozgrzać patelnię grillową (delikatnie smarując ją olejem). Grillować pierś z kurczaka z obu stron aż się zarumieni i nie będzie surowa w środku (około 10-15 min na średnim ogniu, przewracając co jakiś czas aby nie przywarła). Pod koniec grillowania kurczaka na tej samej patelni grillujemy przez chwilę cebulę czerwoną (układając ją obok kurczaka).

Przygotowaną pierś kroimy na 1 cm kawałki, kładziemy na liściach. Obok układamy pomidorki, cebulę. Całość posypujemy czarnym sezamem i polewamy sosem teriyaki Folwark.

Można podawać jako danie ciepłe i sałatka na zimno.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz