bannerki

poniedziałek, 16 maja 2016

Szparagi w szynce parmeńskiej


Wyśmienite szparagi w delikatnej szynce z doskonałym sosami Folwarkremuladą duńską, sosem czosnkowym lub pomidorowym - madziarów.

Składniki:
pęczek zielonych szparagów
kilka plasterków szynki parmeńskiej
2 łyżki startego sera typu parmezan (można zastąpić innym twardym serem)
masło do wysmarowania blachy
sól, cukier
sosy Folwark: czosnkowy, remulada duńska, madziarów

Wykonanie:

szparagi dokładnie myjemy, odcinamy końcówkę ok ¼ całości. Zagotowujemy wodę w garnku z łyżką soli i cukru. Szparagi gotujemy ok 5-6 min. Odcedzamy wodę, szparagi dokładnie wycieramy ręcznikiem papierowym. Bierzemy 3-4 sztuki i dokładnie owijamy plasterkiem szynki.
Rozgrzewamy piekarnik do 180C. Szparagi układamy na blaszce wysmarowanej masłem i pieczemy ok 10 min.

Podajemy posypane parmezanem i polane ulubionym sosem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz