bannerki

piątek, 27 maja 2016

Pierś ze szparagami


Delikatna pierś z kurczaka oraz delikatne szparagi bardzo dobrze czują się w pikantnym towarzystwie sosu Folwark kebab gyros ostry.

Składniki:
pierś z kurczaka 1 szt.
po 3-4 szt. białych lub zielonych szparagów
sól
pieprz
cukier
1 łyżeczka posiekanej świeżej bazylii 
1 łyżeczka posiekanego świeżego oregano
olej do wysmarowania blachy
sos Folwark kebab gyros ostry

Wykonanie:

Szparagi myjemy, odcinamy zdrewniałe końcówki (białe szparagi dodatkowo obieramy). Zagotowujemy wodę w garnku z solą i z cukrem. Wkładamy szparagi i gotujemy 3-4 min. Odstawiamy do ostygnięcia.
Pierś dokładnie myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym. Ostrym nożem przecinamy wzdłuż, uzyskując 2 cienkie kotlety. Kotlety delikatnie rozbijamy tłuczkiem, doprawiamy solą i pieprzem. Układamy na kotletach szparagi i dokładnie zawijamy.

Rozgrzewamy piekarnik do temp 190 C. Na blaszce wysmarowanej olejem układamy roladki, wkładamy do piekarnika i pieczemy ok 25 min. Posypujemy mieszanką ziół i sosem Folwark.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz