bannerki

środa, 4 maja 2016

Pieczona dorada z lubczykiem


Przepyszna pieczona dorada z lubczykiem. Podawana w towarzystwie sosu Folwark np. remulada duńska.

Składniki:
dorada – 1 szt.
2 łyżki masła
pieprz cytrynowy, sól
lubczyk
łyżka posiekanego koperku
cytryna 1 szt
folia Aluminiowa
sos Folwark - remulada duńska lub inny


Wykonanie:

Doradę dokładnie umyj pod bieżącą wodą i osusz ręcznikiem papierowym. Z każdej strony zrób po 2 głębokie nacięcia, w które włóż plasterki cytryny. Połowę cytryny odstaw. Rybę przypraw solą pieprzem, lubczykiem i częścią koperku. Do środka włóż masło i pozostały koperek.
Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 C.
Rybę szczelnie owiń folią aluminiową, i włóż do środka łyżkę masła. Piecz ok 25-30 min.

Przed podaniem skrop cytryną. Podawaj z ulubionym sosem Folwark.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz