bannerki

poniedziałek, 30 maja 2016

Jajko sadzone w pomidorze


Nietypowe podanie jajka sadzonego - w pieczonym pomidorze. Całość w połączeniu z remuladą duńską Folwark bądź majonezem kremowym Folwark stanowi idealny duet.

Składanki:
duży pomidor (o regularnych kształtach)
1 jajko
sól, pieprz
szczypiorek
parmezan
oliwa
sos: remulada duńska/majonez kremowy

Wykonanie:

pomidora przeciąć na pół – wydrążyć (mniejszego pomidora można przeciąć w proporcjach ¾ do ¼ i wydrążyć większą część). Posypać wnętrze szczyptą soli i pieprzu.

Nagrzać piekarnik do 200 stopni. Blaszkę wysmarować oliwą. Do pomidora delikatnie wbić jajko. Piec w piekarniku przez około 10-12 minut (aż jajko się zetnie). Na 2 minuty przed końcem posypać całość delikatnie parmezanem. Po upieczeniu posypać szczypiorkiem, ponownie delikatnie przyprawić solą i pieprzem. Na koniec polać remuladą duńską (bądź majonezem kremowym).

2 komentarze: