bannerki

środa, 18 maja 2016

Grillowane szaszłyki Adana Kebap


Grillowane szaszłyki wołowe w towarzystwie sosów Folwark: kebab gyros ostry bądź łagodny lub czosnkowego niczym rodem z Turcji.


Składniki:
60 dkg mielonej wołowiny
3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
½ cebuli drobno posiekanej
½ pęczka natki pietruszki drobno posiekanej
1 posiekana papryczka chilli
łyżeczka soli
½ łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
1 ½ łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
2 łyżeczki słodkiej papryki
patyczki do szaszłyków
sosy Folwark wg uznania: Remulada duńska, Madziarów, czosnkowy, kebab gyros ostry bądź łagodny

Wykonanie:
Mięso przełożyć do miski, dodać czosnek, cebulę, natkę, wszystkie przyprawy i dokładnie wymieszać. Odstawić do lodówki na kilka godzin. W międzyczasie namoczyć patyczki do szaszłyków.

Rozpalić grill. Patyczki starannie „oblepić” mięsem tworząc podłużne rulony. Grillować po 3-4 min z każdej strony.

Podawać z sosami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz