bannerki

piątek, 20 maja 2016

Grillowane roladki drobiowe z mozarellą i bazylią


Grillowane roladki drobiowe z delikatną nutą czosnku. A wszystko za sprawą sosu czosnkowego Folwark.

Składniki:
pierś z kurczaka 1 szt.
2 kawałki sera mozarella
kilka listków świeżej bazylii
3 łyżki oleju
1 ząbek czosnku
sok z połowy cytryny
sól, pieprz oregano, tymianek

Pierś dokładnie myjemy pod bieżącą wodą, osuszamy ręcznikiem papierowym. Odcinamy błonki i przecinamy wzdłuż na 2 części. Kotlety delikatnie rozbijamy tłuczkiem do mięsa, doprawiamy z każdej strony solą i pieprzem, odkładamy na bok.

Robimy marynatę: Do miski wlewamy olej, sok z cytryny, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz szczyptę oregano i tymianku. Kotlety wkładamy do miski z marynatą i wstawiamy do lodówki na kilka godzin.

Mięso oczyszczamy z nadmiaru marynaty. Na każdy kawałek nakładamy porcję sera i posiekane listki bazylii. Staramy się zwinąć bardzo ściśle jak krokiety lub zrazy aby zawartość się nie wysypała. Na koniec spinamy wykałaczkami.

Rozgrzewamy grilla i smażymy kotlety przez 7-8 minut z każdej strony.

Idealnie komponują się z sosami czosnkowymi.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz