bannerki

środa, 13 kwietnia 2016

Tarta z grillowanym kurczakiem i cukinią




Składniki:

ciasto na spód tarty:
250g mąki (pszennej)
150 g (masła) w temperaturze pokojowej
1 łyżka zimnej wody
szczypta soli
1 jajko

nadzienie:
200 g piersi kurczaka (uprzednio ugrillowanego)
1 cukinia (około 300 g)
1 mała biała cebula
6 suszonych pomidorów (odsączonych z zalewy)
2 łyżki zielonych oliwek
1 łyżka kaparów
1 łyżka ziół prowansalskich
sól, pieprz
20 dkg startego sera (najlepiej ostry)

Masa do zalania nadzienia:
4 jajka
400 ml mleka
1 szczypta soli

dodatki: sos czosnkowy, sos arabski czosnkowy, ketchup, sambal oelek, madziarów

Wykonanie:
Ciasto (forma o średnicy około 24 cm):
Do mąki dodać pokrojone w kostkę masło, sól oraz jajko. Połączyć składniki, wlać 1 łyżkę wody i szybko ugnieść formując kulę. Podzielić na pół. Jedną połowę wstawić do lodówki (na około godzinę półtorej). Drugą część można zamrozić do następny raz.

Zimne ciasto rozwałkować ją na papierze do pieczenia na cienki placek (o średnicy około 26 cm) . Rozwałkowane ciasto przenieść do formy dokładnie wykładając blaszkę ciastem. Spód podziurkować widelcem. Położyć na całość folię aluminiową z obciążeniem (np. dwie torebki ryżu). Wstawić do lodówki na czas nagrzania się piekarnika (190 stopni). Ciasto 
piec 15 minut (razem z obciążoną folią), następnie usunąć folię i piec przez następne 12 - 15 minut (aż się zarumieni). Wyjąć z piekarnika i ostudzić.

Nadzienie
Pokroić cukinię i cebulę w kostkę. Podsmażyć na oleju 5 minut. Dodać pokrojone pomidory i kapary i smażyć jeszcze minutę.
Pokrojonego w kostkę (ugrillowanego) kurczaka wymieszać z warzywami, dodać oliwki. Doprawić solą i pieprzem.

Masa
połączyć mikserem (na najniższych obrotach) wszystkie składniki (mleko, jajka, sól)

Nadzienie wyłożyć na podpieczony spód tarty, posypać tartym serem i zalać masą.

Piec w temperaturze 170 º C około 30 minut. Wyjąć i chwilę odczekać.

Podawać z ulubionym sosem:  sos czosnkowysos arabski czosnkowyketchupsambal oelekmadziarów

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz