bannerki

środa, 27 kwietnia 2016

Souvlaki


Przepyszne souvlaki z grillowanej karkówki podawane w towarzystwie sosów Folwark: czosnkowy, arabski czosnkowy, ketchup Premium, sos madziarów, sos grecki do gyrosa, kebab gyros ostry, kebab gyros łagodny

Składniki (na 10 porcji):
1/2 kg schabu karkowego
sok z 1 cytryny
3 łyżki oliwy z oliwek
sól
mieszanka przypraw greckich, bądź dowolnych ziół
patyczki do szaszłyków

sos Folwark ulubiony:  czosnkowyarabski czosnkowyketchup Premiumsos madziarówsos grecki do gyrosakebab gyros ostrykebab gyros łagodny

Wykonanie:

Karkówkę dokładnie myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym. Mięso kroimy w kostkę o boku 3-4 cm, solimy i odkładamy na bok. W miseczce robimy marynatę: Wlewamy oliwę, sok z cytryny, dodajemy 3 łyżeczki mieszanki przypraw greckich. Dokładamy mięso, dokładnie mieszamy i wkładamy na kilka godzin do lodówki.

Rozgrzewamy grilla. Na patyczki nabijamy kawałki mięsa tworząc szaszłyki. Grillujemy po ok 7-8 min z każdej strony.

Podajemy na gorąco z ulubionym sosem Folwark.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz