bannerki

poniedziałek, 4 kwietnia 2016

Śledzik z żurawiną




Składniki:
3 płaty śledziowe
3 średniej wielkości cebule
łyżka octu winnego
łyżka płynnego miodu
3 łyżki oleju
żurawina
sos Madziarów 3 czubate łyżki

Wykonanie:

Filety śledziowe moczymy w zimnej wodzie 1-2 godzin (w zależności od stopnia zasolenia).
Na patelni rozgrzewamy olej. Cebulę kroimy w półplasterki i wrzucamy na patelnię, zmniejszamy ogień lekko solimy, dodajemy szczyptę cukru i dusimy przez 15-20 min. W tym czasie zalewamy żurawinę suszoną gorącą wodą i pozostawiamy na około 10 minut.
Do cebuli dodajemy sos Madziarów, ocet, miód i odsączoną żurawinę. Wyłączamy ogień i całość dokładnie mieszamy. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Ślecie kroimy na 1-cm paski, dodajemy do sosu i dokładnie mieszamy.

Podajemy z pieczywem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz