bannerki

piątek, 18 marca 2016

Słodko pikantny strogonow




Składniki:

30 dkg wołowiny, najlepiej udźca
30 dkg pieczarek pokrojonych w plasterki
1 cebula posiekana
szklanka bulionu wołowego
1 łyżka mąki
150 g śmietany
olej do smażenia
masło
sól
pieprz
słodka papryka
sos Madziarów – 2 lyżki

Wykonanie:

Mięso kroimy na cienkie plasterki. Dodajemy 1 łyżkę mąki, doprawiamy pieprzem. Rozgrzewamy patelnię z olejemy. Na dużym ogniu smażymy kawałki wołowiny do czasu aż się zarumienią. Przekładamy do garnka.
Na tej samej patelni (z dodatkiem masła) smażymy cebulę. Po ok 2 minutach dodajemy pieczarki. Solimy do smaku. Całość dusimy ok 10 min. do czasu odparowania wody. Uduszone pieczarki przekładamy do garnka z mięsem.
Dodajemy bulion, sos madziarów, zagotowujemy. Dusimy ok 5 min. Po tym czasie dodajemy śmietanę wymieszaną z resztką mąki, znów zagotowujemy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i słodką papryką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz