bannerki

piątek, 25 marca 2016

Sałatka z krewetkami i ośmiorczniczką




Składniki:
1 sztuka ośmiornicy uprzednio ugotowanej i podzielonej na części – potrzebujemy 1-2 macki
woda ok 2-3 litrów
2 sztuki pomarańczy pokrojonych w plasterki
listek laurowy
5 szt. ziela angielskiego
pół szklanki wytrawnego wina
5 krewetek
cebula czerwona – ½ szt.
pomidorki koktajlowe
rukola
dressing 1000 wysp
mieszanka przypraw chińskich z chili
sól/pieprz
czosnek
papryczka chili
natka pietruszki
mięta – kilka listków
olej 3 łyżki

Wykonanie:

Gotujemy wodę w dużym garnku. Dodajemy listek laurowy, ziele angielskie, pomarańcze, pieprz w ziarnach, dolewamy wino. Wkładamy ośmiornicę i gotujemy do miękkości (1-1.5h)
Ośmiornicę wyjmujemy, czekamy aż ostygnie i dzielimy na części.

Na patelni rozgrzewamy olej. Dodajemy posiekaną natkę, miętę, papryczkę chili oczyszczoną z pestek, zmiażdżone 2 ząbki czosnku. Całość smażymy ok 2 min. Dodajemy pokrojone w kostkę macki ośmiornicy i rozmrożone krewetki. Grillujemy po 2 minuty z każdej strony. Na koniec przyprawiamy solą i mieszanką przypraw z chili.

Na talerzu układamy: Liście rukoli, pokrojone w połówki pomidorki, pokrojoną w półplasterki cebulę. Na wierch kładziemy ugrillowane owoce morza. Całość skrapiamy dressingiem 1000 wysp.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz